Migraine? Wellicht zijn het je hormonen..

Wanneer je last hebt van migraine kan dat een behoorlijke impact hebben op je leven. Er zijn zeer veel uiteenlopende oorzaken van migraine en daarbij is het belangrijk om te onthouden dat ieder persoon uniek is en ieder lichaam anders reageert.

In mijn praktijk adviseer en begeleid ik regelmatig cliënten met lichte tot zware migraine, waarvan de meeste vrouwen last hebben van hormonale migraine. Door aanpassingen te maken in voeding en leefstijl plus eventueel aanvullende suppletie te gebruiken kan de ernst en de duur van migraine verminderen en in sommige gevallen medicatie worden gestopt. Mocht jij regelmatig last hebben van migraine dan wil ik je hierbij een aantal tips geven waar je wellicht baat bij hebt.

Cyclusafhankelijke migraine

Er zijn meerdere vormen van hormonale migraine. Zo kan migraine ontstaan door cyclusafhankelijke hormoonwisselingen. Meestal gaat dit om een sterke daling in het hormoon oestrogeen. In de maandelijkse cyclus gebeurt dit meestal in de dagen rond de eisprong (dag 14) en/of vlak voor de menstruatie. Als oestrogeen daalt, daalt ook het level van serotonine in het hoofd en de bloeddruk (vaatverwijding). Beide verhogen de kans op het ontstaan van migraine. Waarom sommige vrouwen hier wel last van hebben en anderen niet heeft te maken met de hoeveelheid oestrogeen die in het lichaam circuleert. Wanneer er sprake is van een teveel aan oestrogeen spreken we ook wel van oestrogeendominantie. Bij een hoog oestrogeenlevel kunnen de dalingen in oestrogeen veel groter zijn en dit verhoogt de kans op hormonale migraine.

Een teveel aan oestrogenen  

Een teveel aan oestrogeen kan worden veroorzaakt door een hoog vetpercentage, aangezien er meer oestrogeen in het vetweefsel wordt aangemaakt. Ook xeno-oestrogenen (chemische hormonen) die we binnenkrijgen door o.a. bestrijdingsmiddelen en plastics kunnen de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam laten stijgen. Het advies is daarom zoveel mogelijk puur, natuurlijk en waar kan biologisch te eten. Een slechte leverwerking door bijvoorbeeld alcoholconsumptie of een hoge belasting met chemische stoffen kan zorgen voor een teveel aan oestrogeen, aangezien oestrogenen worden afgebroken in de lever.

Omega-3-vetzuren

Vrouwen met cyclusafhankelijke migraine kunnen baat hebben bij een hogere inname van onverzadigde vetzuren. Het advies is dagelijks omega-6-vetzuren te gebruiken, zoals: noten, zaden en koudgeperste oliën als olijfolie en sesamolie. De nadruk dient echter met name liggen op het verhogen van de inname van omega-3-vetzuren, aangezien hier vaak een groter tekort van is. Voedingsproducten die omega-3-verzuren bevatten zijn o.a. walnoten, walnootolie, chiazaad, hennep, levertraan en vette vis.

Spijsverteringsstoornissen en darmproblemen aanpakken

Spijsverteringsstoornissen en darmproblemen kunnen leiden tot een slechte leverwerking en/of een hormonale disbalans en daarmee tot het ontstaan van migraine. Je bent namelijk niet alleen wat je eet, maar ook wat je verteert en opneemt. Het is altijd belangrijk om dergelijke klachten eerst aan te pakken wanneer je wat wilt doen aan migraine. In de praktijk doe ik dat door de samenstelling van de darmflora in beeld te brengen door middels van ontlastingsonderzoek, en voedselintoleranties in kaart te brengen door middel van een voedselintolerantietest, zodat we gericht te werk kunnen gaan.

Bloedsuikerspiegel en stresshormoon reguleren

Het snel stijgen en daarna dalen van de bloedsuikerspiegel blijkt ook bij een uitlokkende factor te zijn van migraine. Dit omdat het snelle stijgen en dalen gepaard gaan met de aanmaak van stresshormonen die voor het afwisselend aan- en ontspannen van de vaten kunnen leiden. Voeding met een hoge glycemische index, zoals koekjes, snoep, frisdrank, wit brood, witte pasta etc. laat je bloedsuikerspiegel zeer snel stijgen en kan je dus beter zoveel mogelijk laten staan. Beter is het om complexe koolhydraten en vezels te eten die je bloedsuikerspiegel beter reguleren zoals boekweit, haver en quinoa.

Magnesium

Aangezien stresshormonen van invloed zijn op het aan- en ontspannen van vaten is het belangrijk om de aanmaak hiervan te reguleren door bewuste ontspanning in te bouwen. Denk hierbij aan mediteren, ademhalingsoefeningen, een strandwandeling, yoga etc. Voldoende magnesium kan hierin ondersteunend werken omdat het de stressbestendigheid verbetert, het bloedvatkrampen tegengaat, de hormoonhuishouding verbetert en de gevoeligheid van de hersenen voor migraine doet afnemen. Ruim 50% van de migrainepatiënten lijdt aan een magnesiumtekort. Wellicht een goed idee om wat meer magnesiumrijke voeding te eten zoals: noten, zaden, volkoren granen, rauwe cacao en zeewier en het eventueel als supplement te gaan innemen.

Advies op maat

Hierboven staan een aantal algemene adviezen die je kunt gaan toepassen wanneer je last hebt van migraine. Ieder persoon is echter uniek en ieder lichaam reageert anders. Ik vertel mijn cliënten dat we altijd eerst de oorzaak dienen aan te pakken om een probleem op te lossen, anders blijft het dweilen met de kraan open. Als orthomoleculair therapeut adviseer en coach ik vrouwen met als doel de hormonale disbalans(en) in het lichaam weer in balans te krijgen. Aan de hand van een anamnese, hormoonanalyse en eventueel aanvullend laboratoriumonderzoek stel ik een adviesplan op en begeleid ik vrouwen bij het integreren van deze adviezen in hun leven.

Zou jij willen weten wat ik voor je kan betekenen? neem dan persoonlijk contact met mij op via: 06 – 20182428 of info@karlijnhoebe.nl

Zet nu de eerste stap naar meer balans en gezondheid in je leven!

Vul hieronder je naam & e-mailadres in en ontvang mijn gezonde boodschappenlijst.

Met mijn inschrijving geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top