PCOS – en nu?

Als orthomoleculair therapeut krijg ik steeds vaker vrouwen in de praktijk waarbij de menstruaties onregelmatig zijn of waarbij de menstruatie zelfs helemaal uitblijft. Bij een groot deel van deze vrouwen is door het ziekenhuis de diagnose PCOS gesteld, een disbalans in de vrouwelijke geslachtshormonen. Ontzettend vervelend, helemaal wanneer je als doel heb om zwanger te worden. Gelukkig is dit niet iets waarbij jij je hoeft neer te leggen, maar waar je wat aan kan doen!

PCOS wat is dat eigenlijk?

PCOS oftewel Polycysteus Ovarium Syndroom komt voor bij 5 tot 15 procent van de vrouwen. Het betekent letterlijk dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in je eierstok(ken) (ovarium) aanwezig zijn. PCOS is eigenlijk een verzameling van een aantal symptomen waarvan je er minstens twee moet hebben om de diagnose te krijgen:

  • Je hebt geen of minder dan 8 menstruaties per jaar
  • Er is bij jou sprake van een teveel aan testosteron (mannelijk hormoon). Dit kan zich uiten in acné, overbeharing in een mannelijk patroon (bovenlip, borst)
  • Er zijn vochtblaasjes te zien in één of in beide eierstokken. Aan de hand van een echo dienen er meer dan 10 blaasjes te worden gezien om de diagnose PCOS te stellen

Hoe deze vochtblaasjes ontstaan, is voor de wetenschap nog steeds niet helemaal duidelijk. Waar het in ieder geval op wijst, is een disbalans in de hormoonhuishouding. Bij vrouwen bij wie de diagnose PCOS is gesteld, is er sprake van verhoogde of juist verlaagde waarde van een aantal hormonen:

  • Te veel aan LH (luteïniserend hormoon): het hormoon dat de eisprong opwerkt;
  • Te weinig aan FSH (follikel stimulerend hormoon); het hormoon dat de rijping van eiblaasjes stimuleert;
  • Te veel aan insuline: het hormoon dat de bloedsuiker regelt;
  • Te veel aan het geslachtshormoon testosteron.

Door deze hormonale disbalansen wordt de rijping van de eiblaasjes verstoord waardoor er meerdere, kleine vochtblaasjes in één of beide eierstokken ontstaan. Het gevolg hiervan is dat de eisprong vaak uitblijft waardoor de menstruatie onregelmatig wordt of zelfs helemaal wegblijft.

Wat zijn de gevolgen?

PCOS leidt tot een verminderde vruchtbaarheid waardoor het moeilijker is zwanger te worden. Veel vrouwen komen er dan ook pas achter nadat ze zijn gestopt met de pil. Daarnaast kan PCOS ook andere vervelende gevolgen hebben zoals overbeharing, acne en overgewicht. Dat is echter niet bij alle vrouwen met PCOS het geval. Er kan bij jou dus sprake zijn van PCOS terwijl jij jezelf niet herkent in deze lichamelijke kenmerken. Ook blijkt dat op de lange termijn PCOS zelfs kan bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk en is er een verhoogde kans op baarmoederslijmvlieskanker. Allemaal nare dingen die we natuurlijk liever ver van ons bed willen houden.

En nu?

Gelukkig hoeven we ons er niet bij neer te leggen en zijn er manieren om de hormonen in ons lichaam beter in balans te krijgen. En nee, je hoeft dan niet direct te denken aan het spuiten of slikken van synthetische hormonen of andere medicatie. Kijken naar je leefstijl is ook van belang. Hoe gezond eet je? Beweeg je voldoende? Hoe ga jij om met stress en zijn er voldoende momenten om tot rust te komen in je dagelijkse leven? Je hoeft je leven niet in een keer rigoureus te veranderen. Weet dat alle kleine stappen bij elkaar uiteindelijk een reuzensprong vormen. Iedere persoon is uniek, ieder lichaam reageert anders, waardoor er voor iedereen ook net een ander advies geldt. Samen met je huisarts of gynaecoloog kun je bespreken welke medische aanpak het beste bij jouw situatie past. Daarnaast kun je zelf aan de slag gaan om je gezondheid te verbeteren.

Wat je zou kunnen doen, is het zoveel mogelijk weglaten van toegevoegde suikers uit je voeding. Op het moment dat je zo puur en natuurlijk mogelijk eet zet je hier al een hele grote stap in. Daarnaast is het eten van voldoende eiwitten (uit vis, eieren, noten, vlees, schaaldieren en peulvruchten) en gezonde vetten (uit olijfolie, kokosolie, vette vis) en niet teveel koolhydraten van belang wanneer je PCOS aan wilt pakken. Is er sprake van PCOS in combinatie met overgewicht? Dan heeft afvallen prioriteit. Een half uur per dag vóór je ontbijt bewegen zorgt ervoor dat je stofwisseling nog uren later verhoogd blijft. Ga iets doen wat jij leuk vindt, want op die manier hou je het ook op lange termijn vol. Is dat rennen, zwemmen, fietsen? Met name krachttraining blijkt voor velen erg effectief te zijn, maar het belangrijkste is dat je beweegt. Ook blijkt voldoende vitamine D3 zinvol te zijn bij PCOS. De beste bron van vitamine D3 is zonlicht. Als je in de zomer voldoende buiten bent kom je hier wellicht wel aan, maar in de winter wordt dit toch knap lastig. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om het in de  vorm van een supplement te nemen.

Advies op maat

Hierboven staan een aantal algemene adviezen die je kunt gaan opvolgen wanneer er bij jou sprake is van PCOS. Ieder persoon is echter uniek en ieder lichaam reageert anders. Ik vertel mijn cliënten dat we altijd eerst de oorzaak dienen aan te pakken, anders blijft het dweilen met de kraan open. Als orthomoleculair therapeut help ik vrouwen met PCOS de hormonen in het lichaam weer in balans te krijgen. Aan de hand van een anamnese, hormoonanalyse en eventueel aanvullend laboratoriumonderzoek stel ik een adviesplan op en begeleid ik vrouwen bij het integreren van deze adviezen in hun leven.

Zou jij willen weten wat ik voor je kan betekenen? neem dan persoonlijk contact met mij op via: 06 – 20182428 of info@karlijnhoebe.nl

Zet nu de eerste stap naar meer balans en gezondheid in je leven!

Vul hieronder je naam & e-mailadres in en ontvang mijn gezonde boodschappenlijst.

Met mijn inschrijving geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top