8 voedingsadviezen om je vruchtbaarheid te verhogen

Zo’n 15% van alle stellen met een kinderwens krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Hoewel dit allerlei achterliggende (medische) oorzaken kan hebben, speelt ook je voeding een belangrijke rol. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon draagt bij aan een evenwichtige hormoonhuishouding. En als je hormonen in balans zijn, dan neemt je vruchtbaarheid toe.

Wil je graag zwanger worden? Dan is het belangrijk dat je hormonen in evenwicht zijn. Vooral de balans tussen  progesteron en oestrogeen speelt een grote rol. Door te weten wat je beter wel en niet kunt eten en – indien nodig – je voedingspatroon aan te passen kun je de kans op een zwangerschap behoorlijk vergroten. Deze 8 adviezen geef ik aan vrouwen die graag zwanger willen worden. Hopelijk helpen ze jou verder!

1) Eet voeding rijk aan anti-oxidanten

Vrije radicalen zijn zogenaamde ‘bijproducten’ van je stofwisseling. Ze veroorzaken schade aan je weefsel en cellen en kunnen zowel sperma- als eicellen beschadigen. Anti-oxidanten hebben maar één missie: het aantal radicalen dat schade kan aanbrengen binnen de perken houden. Op die manier kunnen anti-oxidanten de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen verhogen. Voeding zoals fruit, groenten, noten zitten vol anti-oxidanten zoals vitamine C en E, foliumzuur, zink en betacaroteen.

2) Vermijd transvetten

Je celmembranen moeten worden opgebouwd uit de juiste vetten (o.a. omega-3 vetzuren) om hun soepelheid te garanderen wat nodig is voor het goed functioneren van de cellen. Het dagelijks eten van deze gezonde vetten is daarom mede belangrijk om de vruchtbaarheid te verbeteren. Transvetten worden daarentegen in verband gebracht met een verhoogd risico op onvruchtbaarheid, door het vermindert functioneren van hormoonreceptoren en de negatieve effecten op de insulinegevoeligheid. Transvetten zitten in in gehydrogeneerde plantaardige oliën, margarine, gefrituurde voeding, bewerkte producten zoals chips, koekjes en gebak.

3) Eet meer vezels

Vezels zijn niet alleen essentieel voor een goede gezondheid en goede darmwerking, maar óók voor je hormonale balans. Dit laatste komt door de invloed van vezels op de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam. Dit hormoon wordt afgebroken in je lever, komt vervolgens in je darm en verlaat via de urine, maar vooral via de ontlasting het lichaam. Een slechte darmwerking door een overvloed aan schadelijke darmbacteriën en te weinig vezels in het voedsel, zorgt ervoor dat de afgebroken oestrogenen niet tijdig worden afgevoerd. Hierdoor worden oestrogenen opnieuw opgenomen in je lichaam. Dit kan zorgen voor oestrogeendominantie, een overmatige groei van baarmoederslijmvlies en de groei van poliepen en cystes. Het eten van voldoende vezels zorgt voor een goede darmwerking waardoor de afgebroken oestrogenen worden afgevoerd. Voorbeelden van vezelrijke voeding zijn volkoren granen, fruit, groenten en bonen.

4) Eet minder geraffineerde koolhydraten

Niet alleen de hoeveelheid koolhydraten is van belang, maar ook het type koolhydraten. Voornamelijk geraffineerde koolhydraten kunnen een probleem vormen. Suikerrijk eten en drinken, bewerkte granen zoals witte pasta, brood en rijst vallen onder geraffineerde koolhydraten. Deze koolhydraten hebben een hoge glycemische index (GI). Dit betekent dat ze je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Voeding met een hoge glycemische index wordt in verband gebracht met een verhoogd risico verminderde insulinegevoeligheid en ovulatoire onvruchtbaarheid.

5) Neem een goed opneembare multivitamine

Vitamines en mineralen werken samen met andere voedingsstoffen om chemische reacties te bewerkstelligen voor je hormoonproductie. Vitamines A, vitamine D, vitamine E, vitamine C en B-complex zijn cruciaal voor een goede vruchtbaarheid en conceptie. Daarnaast mogen magnesium, zink, selenium, ijzer niet ontbreken. Vrouwen die multivitaminen nemen hebben minder kans op ovulatoire onvruchtbaarheid. Multivitaminesupplementen met foliumzuur kunnen extra gunstig zijn voor vrouwen die zwanger willen worden. Het is belangrijk dat je een goed opneembare multivitaminen neemt die bij je past. Het advies is om je hier goed in te laten adviseren door een voedingstherapeut of specialist.

6) Verminder cafeïne

Cafeïne kan de vruchtbaarheid bij vrouwen negatief beïnvloeden. Een onderzoek wijst uit dat vrouwen die meer dan 500 mg cafeïne (1 kopje bevat gemiddeld 100 mg) drinken er tot 9,5 maanden langer over doen om zwanger te worden. Uit een ander onderzoek blijkt dat een hoge cafeïne inname voor de zwangerschap in verband gebracht met een verhoogde kans op een miskraam. Laboratoriumtesten tonen juist aan de cafeïne de beweeglijkheid van sperma aanzienlijk vergroot, wat juist een gunstige invloed kan hebben op de vruchtbaarheid. Echter, naarmate de cafeïne concentratie groter is, daalt het bevruchtingspercentage. Cafeïne zit naast koffie o.a. ook in groene en zwarte thee en cola.

7) Vermijd niet-gefermenteerde sojaproducten

Bij soja denk je wellicht direct aan tofu of sojamelk, maar wist je dat zo’n 2/3e van alle geproduceerde voedingsmiddelen ingrediënten op basis van soja bevatten? Soja bevat fytinezuur en trypsineremmers. Deze nadelige stoffen zorgen voor een verminderde opneembaarheid van bepaalde mineralen, vitamines en proteïnen. Proteïnen, ofwel eiwitten, zijn bouwstenen van cellen, enzymen maar ook van hormonen. Gefermenteerde sojaproducten zoals tempeh bevat minder van deze anti nutriënten in vergelijking tot niet-gefermenteerde soja. Sojaproducten bevatten daarnaast ook een hoog gehalte aan fyto-oestrogenen, wat in grote hoeveelheden kan leiden tot een hormonale disbalans.

8) Verhoog de ijzerinname

Gebrek aan ijzer kan bloedarmoede als gevolg hebben. Dit uit zich vooral in moeheid, lusteloosheid, hoofdpijn, bleekheid maar ook verlaagde vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. De gezondheidsraad heeft geconstateerd dat het ijzerstatus bij 35% van de vrouwen in de vruchtbare periode te laag is. De verschijnselen ontstaan vaak pas als er langere tijd minder ijzer actief is in het lichaam. Je dient echter op te passen met het innemen van ijzersupplementen wegens overdosering. Mocht je willen weten hoe het staat met de hoeveelheid ijzer in jouw lichaam, kan je dat laten vaststellen door een bloedanalyse. Een veilige manier om wat meer ijzer binnen te krijgen is door middel van je voeding. IJzer komt voor in eten als heemijzer (dierlijke bron) en non-heemijzer (plantaardige bron). Non-heemijzer uit plantaardige voeding is moeilijker door het lichaam op te nemen in vergelijking tot heemijzer uit dierlijke voeding. De opname van non-heemijzer kan je verhogen door het te combineren met voeding rijk aan vitamine C. Natuurlijke ijzerbronnen zijn o.a vlees, groene groenten, gedroogde vruchten, eigeel, sesamzaadjes en rauwe cacao.

Levensstijl

Goede voeding is dus van groot belang voor een gezond lichaam en het voorplantingssysteem. Naast een gezond voedingspatroon kunnen ook positieve veranderingen in je levensstijl, zoals beweging en stressmanagement, de vruchtbaarheid verbeteren en het lichaam voorbereiden op zwangerschap.

Advies op maat

Hierboven staan een aantal algemene adviezen die je kunt gaan toepassen om je vruchtbaarheid te verhogen. Ieder persoon is echter uniek en ieder lichaam reageert anders. Ik vertel mijn cliënten dat we altijd eerst de oorzaak dienen aan te pakken om een probleem op te lossen, anders blijft het dweilen met de kraan open. Als orthomoleculair therapeut adviseer en coach ik vrouwen met als doel de hormonale disbalans(en) in het lichaam weer in balans te krijgen. Aan de hand van een anamnese, hormoonanalyse en eventueel aanvullend laboratoriumonderzoek stel ik een adviesplan op en begeleid ik vrouwen bij het integreren van deze adviezen in hun leven.

Zou jij willen weten wat ik voor je kan betekenen? neem dan persoonlijk contact met mij op via: 06 – 20182428 of info@karlijnhoebe.nl

 

Zet nu de eerste stap naar meer balans en gezondheid in je leven!

Vul hieronder je naam & e-mailadres in en ontvang mijn gezonde boodschappenlijst.

Met mijn inschrijving geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top