Appel-Banaan Cake

Appeltaart en bananenbrood behoren tot mijn favoriete snacks. Het leek mij lekker om beide eens te combineren en zo ben ik tot deze gezonde Appel-Banaan cake gekomen, zonder toegevoegde suikers, gluten en lactose. Ik heb hiervoor als basis een eenvoudig recept voor bananenbrood gebruikt en daar stukjes appel, rozijntjes en zonnebloempitten aan toegevoegd. Als je de cake eventjes in de oven hebt staan gaat het zo lekker ruiken in je huis, dat het moeilijk wordt om de cake af te laten koelen voor hem te proeven. Een plak van deze cake is een makkelijk en gezond tussendoortje of toetje, maar kan ook prima als ontbijt! 

Wat heb je nodig? 

  • 3 bananen (rijk aan kalium voor een gezonde bloeddruk)
  • 3 eieren (eiwitten voor spieropbouw en langer verzadigd gevoel)
  • klein scheutje rijstmelk of ongezoete amandelmelk (koemelk en lactosevrij)
  • 150 gram rijst- boekweit- of amandelmeel (vezels voor een goede spijsvertering)
  • 1 el kaneel (stabiliseert de bloedsuikerspiegel en vermindert de zoetbehoefte)
  • 1,5 tl wijsteenbakpoeder (natuurlijke bakpoeder)
  • snufje himalaya- of zeezout (bomvol noodzakelijke mineralen)
  • 1 grote of 2 kleine appels (effect op het verlagen van cholesterolgehalte)
  • 30 gram rozijntjes (vezels voor een goede spijsvertering. Let op! Eet ze met mate)
  • 30 gram zonnebloempitten (zink voor een goed immuunsysteem en zenuwstelsel)

Keukenbenodigdheden:

  • cakevorm
  • mixer of garde

Hoe ga je te werk?

  1. Verwarm de over voor op 180ºC. Prak de bananen fijn met een vork.
  2. Klop de eieren los in een mengkom met een mixer of een garde en voeg hier de geprakte banaan, een scheutje melk, het meel, kaneel, bakpoeder en zout aan toe. Klop het geheel tot een glad beslag.
  3. Schil hierna de appel en snijd daar een paar plakjes van af. Houd deze plakjes apart voor de garnering en snijd de rest van de appel in kleine blokjes. Schep de blokjes appel samen met de rozijntjes en zonnebloempitten door het beslag.
  4. Verdeel het beslag over een ingevette cakevorm en garneer deze met de plakjes appel en wat zonnebloempitten.
  5. Bak de cake in 45 minuten in de oven 180ºC gaar. Laat de appel-banaan cake daarna een paar minuutjes afkoelen (als dat je nog lukt ;-)). Haal de cake uit de vorm en snijd er vervolgens een lekkere plak van af.

Smul ze!

TIP! Luchtdicht verpakt, of verpakt in aluminium folie kan je deze cake ongeveer 5 dagen bewaren. Je kan er ook voor kiezen om de cake in te vriezen. Neem een plakje mee naar je werk, zo heb je een voedzaam en gezond tussendoortje voor tijdens de koffiepauze.

Vind je dit recept leuk? Ik heb een gratis gezonde boodschappenlijst opgesteld die je hieronder gratis kan downloaden. Zo kan je iedere keer als jij boodschappen doet keuzes maken die bijdragen aan jouw gezondheid!

Karlijn Hoebe

ORTHOMOLECULAIR THERAPEUT & TRANSFORMATIE COACH ☆ Begeleidt en inspireert vrouwen om fysiek, mentaal en emotioneel in balans te komen