Bietensoep met Zoete Aardappel

Bieten zijn ontzettend gezond! Sinds de Middeleeuwen worden bietjes vooral voorgeschreven bij ziektes die te maken hebben met het bloed en ziektes die te maken hebben met de ingewanden en spijsvertering. Het pigment, waaraan rode bieten hun uitgesproken kleur te danken hebben, werkt ook als krachtige anti-oxidant. Dit helpt celstructuren te behouden door ze te verdedigen tegen vrije radicalen. Door de heerlijke zoete smaak zijn rode bieten bij velen (ook kinderen) een geliefde groente. Reden genoeg om eens deze bietensoep met zoete aardappel te maken! Snel, simpel en smaakvol! 

Wat heb je nodig? (1 liter soep – 4 porties)

  • 500 gram voorgekookte rode bieten – (voor een gezonde bloeddruk, bloedzuiverend)
  • 1 middelgrote zoete aardappel – (reguleert de bloedsuikerspiegel door lagere GI dan ‘normale’ aardappel)
  • 3 stengels bleekselderij – (werkt vochtafdrijvend)
  • 2 teentjes knoflook – (antibacteriële en ontstekingsremmende werking)
  • 1 rood uitje – (helpt tegen verkoudheid)
  • 4 cm gemberwortel – (rustgevend voor maag en darmen / verbetert de opname van voedingsstoffen)
  • 1 rode peper – (verhoogt de stofwisseling)
  • 1 el komijn – (stimuleert aanmaak van enzymen voor de schildklier, lever en spijsvertering)
  • 2 groente bouillonblokjes – biologisch zonder gist (gezonde smaakmaker)
  • 2 el citroensap – (vit C voor een sterk immuunsysteem)
  • 1 el balsamicoazijn – (bevordert de spijsvertering)
  • 1 el kokosolie – (antibacteriële en ontstekingsremmende werking)
  • zwarte peper – (verhoogt de opname van voedingsstoffen)
  • 200 ml geitenyoghurt – (over het algemeen beter te verteren voor de darmen dan koemelk)
  • handje verse peterselie – (ontgiftende en leverreinigende werking)

Keukenbenodigdheden:

  • staafmixer of blender
  • soeppan

Hoe ga je te werk?

  1. Verhit 1 el kokosolie in een grote pan. Snijd het uitje en de knoflook fijn en de bleekselderij in kleine stukjes. Schil de gemberwortel, verwijder de pitjes uit de rode peper en snijd ook deze fijn. Doe bovenstaande ingrediënten in de pan samen met 1 el komijnpoeder toe en bak voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
  2. Schil de zoete aardappel. Snijd de zoete aardappel en de bietjes in blokjes en doe deze in de pan.
  3. Voeg vervolgens 750 ml water en 2 bouillonblokjes toe. Breng de soep aan de kook en laat voor ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
  4. Pureer de soep na 15 minuten fijn met een staafmixer of mix de soep fijn in een blender. Eventueel kan je wat water toevoegen tot de gewenste dikte.
  5. Breng de soep op smaak met het citroensap, balsamicoazijn en zwarte peper. Eventueel kan je ook nog wat Himalaya- of zeezout toevoegen.
  6. Serveer de soep met een eetlepel geitenyoghurt en gebruik ter garnering een paar blaadjes peterselie.

Op jouw gezondheid!

TIP: Je zou het misschien niet direct verwachten, maar deze soep is koud ook erg lekker. Handig dus om mee te nemen voor onderweg!

Vind je dit recept leuk? Ik heb een gratis gezonde boodschappenlijst opgesteld die je hieronder gratis kan downloaden. Zo kan je iedere keer als jij boodschappen doet keuzes maken die bijdragen aan jouw gezondheid!

Karlijn Hoebe

ORTHOMOLECULAIR THERAPEUT & TRANSFORMATIE COACH ☆ Begeleidt en inspireert vrouwen om fysiek, mentaal en emotioneel in balans te komen