Boekweit Bieten Risotto

Ook zo gek op risotto? Deze gezonde variant is niet op basis van rijst maar op basis van boekweit. Het voordeel hiervan is dat boekweit ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt, waardoor je een langer verzadigd gevoel behoudt. Dan lukt het je wellicht om die chocola na je avondeten te laten staan 😉 Persoonlijk vind ik dat de bieten deze risotto een subtiele zoete smaak en een prachtige kleur geven. Fijn om te weten is dat deze risotto weinig calorieën bevat, omdat er geen roomboter en kaas aan te pas komt.

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

  • 2-3 rode bieten – (zuiverend voor je bloed)
  • boekweit (200 g) – (chiro-inositol voor een stabiele bloedsuikerspiegel)
  • sap van 1/2 citroen – (werkt ontgiftend voor je lever)
  • 1 el kokosolie – (antibacterieel en ontstekingsremmend)
  • 2 teentjes knoflook – (antibacterieel en ontstekingsremmend)
  • 1 rood uitje – (helpt tegen verkoudheid)
  • snufje himalaya- of zeezout – (bomvol belangrijke mineralen)
  • snufje zwarte peper – (verhoogt de opname van vitamines en mineralen)

Hoe ga je te werk?

  1. Rooster eerst de hele bieten (met schil, zonder olie) voor 60 minuten in de oven op 210 ºC.  Haal de bieten uit de oven als ze zacht zijn en de schil krokant is geworden en laat ze een paar minuten afkoelen. Heb je weinig tijd? Kies dan voor voorgekookte bieten.
  2. Spoel de boekweit goed af in een zeef en zet aan de kant. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Verhit 1 el kokosolie in een middelgrote pan en fruit hier het uitje en de knoflook kort in aan.
  3. Voeg vervolgens de boekweit toe met 0,5 liter kokend water. Kook de boekweit voor 10-15 minuten tot al het water is verdampt.
  4. Haal de schil van de bieten en doe ze daarna in de keukenmachine met het het citroensap en wat peper en zout. Mix het tot een glad geheel.
  5. Roer de rode bieten door de gare boekweit en warm alles nog een paar minuten door voor je het gerecht serveert.

Eet smakelijk!

TIP: Om er een volledige verzadigende maaltijd van te maken zou ik je adviseren om er een lekker stukje vis bij te serveren. Voor dit gerecht heb ik gekozen voor dorade filet. Ben je vegetarisch? Brokkel dan wat feta of geitenkaas over de boekweitrisotto.

Vind je dit recept leuk? Ik heb een gratis gezonde boodschappenlijst opgesteld die je hieronder gratis kan downloaden. Zo kan je iedere keer als jij boodschappen doet keuzes maken die bijdragen aan jouw gezondheid!

 

Karlijn Hoebe

ORTHOMOLECULAIR THERAPEUT & TRANSFORMATIE COACH ☆ Begeleidt en inspireert vrouwen om fysiek, mentaal en emotioneel in balans te komen