Boerenkool stamppot met zoete aardappel

Deze tijd van het jaar vraagt natuurlijk om stamppot! Deze stamppot op basis van zoete aardappel is een stuk lichter en gezonder dan de traditionele stamppot. Zoete aardappel zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder schommelt en door de vezels blijf je langer verzadigd. Persoonlijk vind ik het lekker om een paar hartige ingrediënten als feta en/of rookvlees toe te voegen. Rookvlees is een healthy alternatief voor spekjes!

Wat heb je nodig? (voor 2 personen) 

  • 400 gram zoete aardappelen (reguleert de bloedsuikerspiegel door lagere GI dan ‘normale’ aardappel)
  • 300 gram boerenkool, voorgesneden (supervoeding! reinigt de lever en goed voor hart- en vaten)
  • 1 rood uitje (helpt tegen verkoudheid)
  • 2 teentjes knoflook (antibacterieel en ontstekingsremmend)
  • 50 gram feta (beter te verteren voor de darmen dan kaas van koemelk)
  • 50 gram runderrookvlees in plakjes (vit B12 en ijzer voor energie)
  • 30 gram pijnboompitjes (pinoleenzuur vermindert hongergevoel)
  • 1 el mosterd (verhoogt de stofwisseling)
  • 1 el olijfolie (vitamine E voor een mooie huid)
  • zeezout (bomvol belangrijke mineralen)
  • zwarte peper (verhoogt de opname van vitamines en mineralen)

Hoe ga je te werk?

  1. Schil de zoete aardappel en snijd deze in grove stukken van ongeveer 3 a 4 cm. Kook de aardappelen in ongeveer 10-15 minuten gaar in een grote pan water met een beetje zout.
  2. Zet een droge koekenpan op het vuur en rooster daarin de pijnboompitjes totdat ze beginnen te kleuren. Zet deze vervolgens aan de kant. Snijd de plakjes rookvlees in reepjes en bak deze vervolgens in dezelfde koekenpan. Leg deze op een bordje en zet aan de kant.
  3. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Verhit 1 el olijfolie in een grote wokpan en fruit hier het uitje en knoflook kort in aan. Voeg vervolgens de boerenkool met een paar eetlepels kookvocht toe en roerbak deze voor ongeveer 3-4 minuten op hoog vuur mee.
  4. Giet de aardappelen af, maar houdt een klein beetje kookvocht in de pan. Stamp de aardappels met het achtergebleven kookvocht. Doe vervolgens de boerenkool en de mosterd erbij en stamp het geheel tot een gladde stamppot. Breng op smaak met wat peper en zout.
  5. Roer de pijnpboompitjes en rookvlees door de stamppot en verkruimel er tenslotte wat feta overheen.

Eet smakelijk!

TIP: In plaats van boerenkool kan je ook kiezen om spinazie of rucola te gebruiken in deze stamppot!

Vind je dit recept leuk? Ik heb een gratis gezonde boodschappenlijst opgesteld die je hieronder gratis kan downloaden. Zo kan je iedere keer als jij boodschappen doet keuzes maken die bijdragen aan jouw gezondheid!

Karlijn Hoebe

ORTHOMOLECULAIR THERAPEUT & TRANSFORMATIE COACH ☆ Begeleidt en inspireert vrouwen om fysiek, mentaal en emotioneel in balans te komen