Eten volgens het seizoen kent tal van voordelen! Denk hierbij aan de versheid en dus de vitamines die een product voor je lichaam bevat. De natuur geeft aan de producten mee wat je op dat moment nodig hebt, dat gaat vanzelf en daar hoef je niets voor te doen! Daarnaast is het ook nog goed voor het milieu en je portemonnee. Reden genoeg dus om dit makkelijke winterse recept eens te proberen. Nooit geweten dat spruitjes uit de oven zo lekker konden zijn!
Wat heb je nodig? (voor 2 personen):
- 200 gram spruitjes – (DIM voor het reguleren van de oestrogeenbalans in het lichaam)
- 1 grote zoete aardappel – (reguleert de bloedsuikerspiegel door lagere GI dan ‘normale’ aardappel)
- 2 pastinaken – (vit C voor een sterk immuunsysteem)
- 1 rode paprika – (vit C voor een sterk immuunsysteem)
- 2 rode uitjes – (helpt tegen verkoudheid)
- 4 tenen knoflook- (antibacteriële, schimmelwerende en ontstekingsremmende werking)
- paar takjes verse tijm – (geeft verlichting bij maagklachten en hoesten)
- paar takjes verse rozemarijn – (antibacteriële schimmelwerende en ontstekingsremmende werking)
- 100 gram fetakaas – (over het algemeen beter te verteren voor de darmen dan kaas van koemelk)
- snufje Himalaya of Keltisch zeezout – (bomvol belangrijke mineralen)
- zwarte peper naar smaak – (verhoogt de opname van voedingsstoffen)
- 2 el olijfolie extra vierge – (vitamine E voor een mooie huid)
Keukenbenodigdheden:
- oven + bakplaat
Hoe ga je te werk?
- Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de harde kontjes van de spruitjes, verwijder eventueel de buitenste paar blaadjes als die er niet meer mooi uitzien en spoel de spruitjes even af onder de kraan. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Was de pastinaken en de zoete aardappel goed. Snijd de pastinaak in plakjes en de zoete aardappel in in de lengte in dunne parten.
- Snijd de rode uitjes in vieren en plet de knoflookteentjes met een mes. Laat het vliesje om de knoflookteentjes zodat deze niet verbrand. Deze vliesjes verwijder je later pas.
- Doe alle gesneden groente op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met wat zout en besprenkel met olijfolie. Hussel alles goed door elkaar. Doe de bakplaat in het midden van de oven voor 35 minuten.
- Haal na 35 minuten de bakplaat uit de oven en schep alles even om. Verdeel de takjes verste tijm en rozemarijn over de groente en verkruimel de fetakaas eroverheen. Zet de bakplaat voor ca. 25 minuten terug in de oven.
- Neem de bakplaat uit de oven. Vergeet niet de vliesjes van de teentjes knoflook te verwijderen. Verdeel de groente over de borden en bestrooi met versgemalen zwarte peper naar smaak.
Eet smakelijk!
—
Vind je dit recept leuk? Ik heb een gratis gezonde boodschappenlijst opgesteld die je hieronder gratis kan downloaden. Zo kan je iedere keer als jij boodschappen doet keuzes maken die bijdragen aan jouw gezondheid!