Gevulde Courgette met Tempeh

Er zijn eindeloos veel manieren om gevulde courgette te maken. Ik vind het altijd weer leuk om te variëren en te experimenteren en zo ben ik ook tot dit gezonde vegetarische recept gekomen. Voor de vulling heb ik gebruik gemaakt van tempeh. Tempeh is gemaakt van gefermenteerde soja, is ontzettend rijk aan eiwitten en een gezondere keuze dan ‘gewone’ sojabonen. 

Wat heb je nodig? (voor 1 gevulde courgette – 1 persoon)

  • 1 courgette (vit A voor goede ogen)
  • 30 gram tempeh (rijk aan eiwitten voor langer verzadigd gevoel)
  • 40 gram quinoa (rijk aan vit B voor een gezond zenuwstelsel)
  • 1 rode puntpaprika (rijk aan vit C voor een sterk immuunsysteem)
  • 1 rood uitje (helpt tegen verkoudheid)
  • 1 teentje knoflook (antibacteriële en ontstekingsremmende werking)
  • 1 tl Ras el Hanout – Jonnie Boer (veel ontstekingsremmende specerijen)
  • 20 gram feta – op basis van schapen- geitenmelk (caseïne vrij en beter te verteren voor de darmen dan kaas op basis van koemelk)
  • 1 el granaatappelpitjes (rijk aan antioxidanten voor een mooie huid)
  • 1 el amandelschaafsel (vit E voor een mooie zachte huid)
  • 1 takje koriander (ontgiftend voor de lever en bloedzuiverend)
  • 1 el kokosolie (antibacteriële en ontstekingsremmende werking
  • snufje zout (Keltisch zeezout of Himalayazout zit bomvol belangrijke mineralen)

Keukenbenodigdheden:

  • ovenschaal + oven
  • wok

Hoe ga je te werk?

  1. Verwarm de over voor op 200 °C. Halveer de courgette in de lengte en hol deze uit met een lepel. Leg de courgette in een ingevette ovenschaal en bak ca. 25 min. in het midden van de oven.
  2. Bereid vervolgens de quinoa zoals aangegeven op de verpakking.
  3. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de tempeh en de zoete paprika in kleine blokjes.
  4. Verhit 1 el kokosolie in een wok en bak de tempeh hier 5-6 minuten in gaar. Voeg de laatste paar minuten de knoflook, ui en paprika hieraan toe en wok deze mee.
  5. Draai het vuur laag en voeg ook de quinoa toe samen met 1 tl Ras el Hanout en een snufje zout. Meng alles goed door elkaar.
  6. Vul de courgette met de vulling en verbrokkel de fetakaas erover. Garneer tot slot met het amandelschaafsel, granaatappelpitjes en wat verse koriander.

Eet smakelijk!

TIP: Gooi het vruchtvlees van de courgette niet weg, maar gebruik dit om bijvoorbeeld een lekkere soep van te maken!

Vind je dit recept leuk? Ik heb een gratis gezonde boodschappenlijst opgesteld die je hieronder gratis kan downloaden. Zo kan je iedere keer als jij boodschappen doet keuzes maken die bijdragen aan jouw gezondheid!

Karlijn Hoebe

ORTHOMOLECULAIR THERAPEUT & TRANSFORMATIE COACH ☆ Begeleidt en inspireert vrouwen om fysiek, mentaal en emotioneel in balans te komen