Gezonde Rabarber Crumble

Het is mei en dat betekent dat het rabarberseizoen weer is begonnen! Rabarber is redelijk zuur en daarom wordt aan deze groente (jazeker rabarber valt onder de groente) vaak een hoop suiker toegevoegd om het te zoeten. In deze gezonde rabarber crumble is dat echter helemaal niet nodig! Probeer deze crumble dan ook zeker eens uit als je zin hebt in een lekker en verantwoord toetje. De leftovers kun je de dag erna prima gebruiken voor je ontbijt, eventueel met wat yoghurt of kwark.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen) 

  • 4 stengels rabarber (reinigend voor de lever, rijk aan vezels voor langer verzadigd gevoel)
  • 200 gram aardbeien (rijk aan antioxidanten voor een mooie huid)
  • 1 appel (heeft effect op het verlagen van cholesterolgehalte)
  • 1 sinaasappel (vit C voor een sterk immuunsysteem)
  • ½ tl vanillepoeder – van 1 stokje (antibacteriële werking)
  • 80 gram havervlokken (rijk aan vezels voor een goede spijsvertering en langer verzadigd gevoel)
  • 50 gram hazelnoten (vit E voor een mooie huid)
  • 2 el kokosrasp (vezels voor een goede spijsvertering en langer verzadigd gevoel)
  • 1 tl kaneel (stabiliserend effect op de bloedsuikerspiegel, vermindert de zoetbehoefte)
  • snufje himalaya- of zeezout (bomvol belangrijke mineralen)
  • 3 el kokosolie (werkt ontstekingsremmend en antibacterieel en verhoogt de stofwisseling)
  • 3 el honing (antibacteriële werking)

Keukenbenodigdheden:

  • kleine ovenschaal
  • pan
  • kom

Hoe ga je te werk?

  1. Verwarm de over voor op 180ºC.
  2. Was de rabarber en snijd de stelen in kleine stukjes. Gooi de kontjes van de rabarber weg. Snijd ook de appel in stukjes en de aardbeien doormidden. Kook de rabarber met de appel, de aardbeien en het sap van de sinaasappel voor 5 minuten in een pan op laag vuur. Je hoeft geen extra water toe te voegen. Draai het vuur uit, voeg het vanillepoeder toe en schep dit er doorheen. Giet het mengsel in een kleine ovenschaal.
  3. En dan nu de crumble. Hak de hazelnoten fijn en doe deze samen met de havermout, kokosrasp, kaneel en zout in een kom. Roer alles goed door elkaar.
  4. Smelt de kokosolie in een pan en meng er vervolgens de honing doorheen. Voeg dit toe aan de kom en en kneed dit met je handen door de andere ingrediënten tot er een crumble ontstaat.
  5. Verdeel de crumble over je rabarber. Doe de ovenschaal voor ongeveer 30 minuten in het midden van de oven totdat de rabarber crumble een beetje krokant en mooi goudbruin gebakken is.

Laat eventjes afkoelen.. en daarna genieten!

TIP: Wanneer je rabarber koopt, let dan op dat de stengels stevig zijn. De bladeren gebruik je niet wegens oxaalzuur. In hoge dosis in oxaalzuur giftig!

Vind je dit recept leuk? Ik heb een gratis gezonde boodschappenlijst opgesteld die je hieronder gratis kan downloaden. Zo kan je iedere keer als jij boodschappen doet keuzes maken die bijdragen aan jouw gezondheid en energie!

Zet nu de eerste stap naar meer balans en gezondheid in je leven!

Vul hieronder je naam & e-mailadres in en ontvang mijn gezonde boodschappenlijst.

Met mijn inschrijving geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top