Het aspergeseizoen is weer geopend en dat betekent dat deze gezonde groente weer volop in de schappen ligt! Asperges zijn ontzekkend rijk aan prebiotica, dat zijn stoffen die niet direct worden verteerd maar wel de bacteriegroei in de darmen stimuleren en op die manier voor grote gezondheidseffecten zorgen in het lichaam. Behalve prebiotica bevat asperge bijzonder veel vitamine B, deze reguleren het bloedsuikerniveau doordat ze een sleutelrol spelen in de omzetting van suikers in het lichaam. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels waardoor er minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel voorkomen. Reden genoeg om deze groene aspergesoep met zalm en ei te gaan maken! Asperges kunnen worden geassocieerd met het een lente- en zomergevoel, aangezien ze vanaf begin april tot en met eind juni geoogst worden. Als je ervan houdt heb je dus nog even om van verse asperges te genieten zoals met deze groene aspergesoep!
Wat heb je nodig? (1 liter soep – 4 porties)
- 750 ml groentebouillon – van biologisch bouillonblokje zonder gist (gezonde smaakmaker)
- 500 gram groene asperges – (bevordert de spijsvertering en reguleert de bloedsuikerspiegel)
- 1 courgette – (vit C voor een sterk immuunsysteem)
- 2 teentjes knoflook – (antibacteriële en ontstekingsremmende werking)
- 1 rood uitje – (helpt tegen verkoudheid)
- 1 el kokosolie – (antibacteriële en ontstekingsremmende werking)
- 2 eieren – (eiwitten voor de spieropbouw en een langer verzadigd gevoel)
- gerookte zalmmoot van ong.150 gram – (omega 3 werkt ontstekingsremmend)
- zwarte peper – (verhoogt de opname van voedingsstoffen)
Keukenbenodigdheden:
- staafmixer of blender
- soeppan
Hoe ga je te werk?
- Snijd het houtachtige uiteinde van de asperges af en gooi die weg. Snijd de asperges in stukken van ongeveer 3 cm en de courgette in grove stukken.
- Verhit 1 el kokosolie in een grote pan. Snijd het uitje en de knoflook fijn en voeg dit toe aan de pan.
- Voeg vervolgens de stukken asperges, courgette en de groentebouillon toe. Breng de soep aan de kook voor ongeveer 15 minuten.
- Kook intussen de eieren in 8 minuten hard. Laat de eieren onder koud stromend water schrikken. Pel en snijd ze in blokjes.
- Snijd ook alvast de gerookte zalmmoot in kleine stukjes.
- Neem na 15 minuten de stukken asperge met de kopjes uit de soep. Deze gebruik je straks ter garnering.
- Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Eventueel kan je wat water toevoegen tot de gewenste dikte.
- Breng de soep op smaak met zwarte peper en eventueel nog wat zout.
- Verdeel de aspergesoep over de kommen en garneer met de aspergekopjes, stukjes gerookte zalm en gehakte ei.
Geniet ervan!
—
Vind je dit recept leuk? Ik heb een gratis gezonde boodschappenlijst opgesteld die je hieronder gratis kan downloaden. Zo kan je iedere keer als jij boodschappen doet keuzes maken die bijdragen aan jouw gezondheid!