Last van overmatig haaruitval? Wellicht zijn het je hormonen..

Dat je haar uitvalt is een natuurlijk proces. Iedereen verliest ongeveer 50 tot 150 haren per dag. Maar wat te doen tegen overmatig haaruitval? Vooral mannen maar ook vrouwen kunnen veel last hebben van haaruitval, soms met kale plekken tot gevolg. Een disbalans in de hormoonhuishouding ligt hier vaak aan ten grondslag.

Er worden steeds meer pilletjes en smeersels door wetenschappers bedacht om haaruitval te voorkomen of te vertragen. Deze middelen werken ten dele bij sommigen, maar beïnvloeden de hormonale cyclus van het lichaam vaak nadelig met allerlei gevolgen van dien. Om haaruitval daadwerkelijk aan te pakken is het dan ook van belang om de onderliggende oorzaak te achterhalen en te weten te komen welke specifieke hormonen bij jou uit balans zijn. Dit vormt de basis voor een specifiek plan van aanpak, waarbij aanpassingen in voeding en leefstijl, plus eventueel aanvullende suppletie de ernst van de haaruitval verminderen. Heb jij last van overmatige haaruitval? Dan wil ik je hierbij graag een aantal tips geven waar je wellicht baat bij hebt.

Zorg voor goede doorbloeding

Als je doorbloeding niet goed is, is de kans op haaruitval groter. Een hoofdmassage, maar ook een bezoek aan de sauna met daarna een koude douche, brengt de doorbloeding op gang. Een traag werkende schildklier zorgt voor een verminderde doorbloeding. Heb je naast haaruitval last van klachten als overgewicht, weinig energie, koude handen en voeten en constipatie? Dan adviseer ik je schildklierwaarden te laten meten en contact op te nemen met een deskundige om je schildklier te ondersteunen.

Eet zwavelrijke voeding

Om sterk en gezond haar te creëren heeft je lichaam de juiste bouwstenen nodig. Haar bestaat uit keratine, wat op zijn beurt weer uit het eiwit cysteïne bestaat. Cysteïne is een eiwit dat zwavel nodig heeft en daarom kun je het beste kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan zwavel zoals broccoli, kool (chinese kool, bloemkool, boerenkool), knoflook, uien, spruiten en prei.

Zorg voor voldoende ijzerinname

Een tekort aan ijzer kan mede leiden tot overmatig haaruitval. Bij een ijzertekort raad ik je aan om dit vooral uit je voeding te halen. Goedkope ijzersupplementen kunnen ijzer stapelen in je lichaam en richten zo meer schade aan dan dat ze goed voor je zijn. IJzer komt in eten voor in 2 vormen: als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten en wordt beter opgenomen dan het non-heemijzer dat zich zowel in dierlijke als plantaardige producten bevindt. Goede bronnen van heem-ijzer zijn: vlees, vis en kip. Goede bronnen van non-haemijzer zijn: spinazie, havermout, quinoa, spirulina, ei, linzen en noten. 

Eet eiwitrijke voeding

Het essentiële aminozuur lysine wordt beschouwd als één van de belangrijkste aminozuren voor het haar, wellicht doordat dit de opname van zink en ijzer verbetert. Eiwitrijke voeding zoals vlees, vis en tempeh bevat lysine. Daarnaast zitten noten, zaden, quinoa en boekweit ook vol met dit nutriënt. Met name eieren zijn rijk aan biotine, ook wel bekend als vit B8, en blijkt een belangrijke vitamine te zijn in de strijd tegen haaruitval.

Wees lief voor je darmen

Gezonde darmen liggen ten grondslag voor een goede opname van vitamines en mineralen en een evenwichtige hormoonhuishouding. Wanneer er sprake is van haaruitval dient er daarom altijd te worden gekeken naar de gezondheid van de darmen. In mijn praktijk zie ik met grote regelmaat vrouwen die last hebben van opgeblazen buik en een moeizaam traag ontlastingspatroon of juist diarree. Het aanpakken van de verteringsproblemen is altijd de eerste stap om de hormonen in het lichaam in balans te brengen. Door de samenstelling van de darmflora in beeld te brengen met behulp van ontlastingsonderzoek en voedselintoleranties in kaart te brengen door een voedselintolerantietest, kan er gericht te werk worden gegaan.

Verminder stress

Onder stress produceren de bijnieren meer cortisol. En dat blijft door de slechte doorbloeding van de hoofdhuid lang aanwezig en komt ook in het talg terecht in de vorm van melkzuur. Melkzuur kan de haarwortels beschadigen waardoor de betreffende haar kan afsterven. Er zijn talloze stressfactoren. Zorg dat je er achter komt wat bij jou de grote veroorzakers van stress zijn en kijk of je deze kan elimineren. Als je geen invloed hebt op deze factoren, kijk dan wat hetgeen is wat je hierin kan accepteren. Het helpt niet om het weg te duwen, te negeren of je ertegen te verzetten. Ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen je in dit proces ondersteunen.

Advies op maat

Hierboven staan een aantal algemene adviezen die je kunt gaan toepassen wanneer je last hebt van overmatig haaruitval. Ieder persoon is echter uniek en ieder lichaam reageert anders. Ik vertel mijn cliënten dat we altijd eerst de oorzaak dienen aan te pakken om een probleem op te lossen, anders blijft het dweilen met de kraan open. Als orthomoleculair therapeut adviseer en coach ik vrouwen met als doel de hormonale disbalans(en) in het lichaam weer in balans te krijgen. Aan de hand van een anamnese, hormoonanalyse en eventueel aanvullend laboratoriumonderzoek stel ik een adviesplan op en begeleid ik vrouwen bij het integreren van deze adviezen in hun leven.

Zou jij willen weten wat ik voor je kan betekenen? neem dan persoonlijk contact met mij op via: 06 – 20182428 of info@karlijnhoebe.nl

Zet nu de eerste stap naar meer balans en gezondheid in je leven!

Vul hieronder je naam & e-mailadres in en ontvang mijn gezonde boodschappenlijst.

Met mijn inschrijving geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top