Deze makreelsalade krijgt een lekkere bite door de toevoeging van mierikswortel. De smaak van mierikswortel is wat scherp en lijkt een beetje op die van mosterd en radijs waar het familie van is. In sommige landen wordt de pittige wortel gebruikt als medicijn, met name bij problemen met de luchtwegen. Maar wist je dat mierikswortel ook de stofwisseling kan verhogen? Voldoende redenen om deze lekkere salade eens te maken op een zomerse dag!
Wat heb je nodig? (voor 2 personen):
- 100 gram veldsla (bevordert de spijsvertering)
- 200 gram gerookte makreel (omega-3 vetten voor gezonde hart- en bloedvaten)
- 2 voorgekookte rode bieten (voor een gezonde bloeddruk)
- 6 radijsjes (DIM – interessant voor de dames! – werkt anti-cellulite)
- 1 avocado (vit E en gezonde vetten voor een mooie huid)
- 1 tl mierikswortel crème (voor gezonde luchtwegen en verhoogt de stofwisseling)
- 1 el mayonaise – kies voor zelfgemaakte of suikervrije mayonaise!
- 1 el citroensap (vitamine C voor een sterk immuunsysteem)
- snufje himalaya- of zeezout (bomvol noodzakelijke mineralen voor een gezond zenuwstelsel)
- zwarte peper naar smaak (bevordert de opname van mineralen)
Hoe ga je te werk?
- Snijd zowel de voorgekookte rode bieten als de radijsjes in dunne plakken. Snijd vervolgens de avocado overlangs doormidden, verwijder de pit, schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Verwijder indien nodig de graat van de makreel en snijd ook deze in kleine stukjes.
- Verdeel de veldsla over 2 diepe borden. Leg vervolgens daarbovenop de plakjes rode biet, radijs en de stukjes avocado en makreel.
- Maak een dressing van de mierikswortel crème, mayonaise, citroensap, zout en zwarte peper. Besprenkel de makreelsalade met de dressing en klaar!
Enjoy!
TIP! Wil je de salade extra fris en zomers maken? Voeg dan ook nog wat schijfjes appel toe. Wil je de salade extra vullend maken? Voeg dan bijvoorbeeld wat quinoa toe.