Menstruatiecyclus: wat is normaal en wat niet?

Gemiddeld duurt de menstruatiecyclus van een vrouw 28 dagen: dat is precies de tijdsperiode tussen het begin van de menstruatie en het begin van de daaropvolgende menstruatie. Bij sommige vrouwen is die cyclus zo regelmatig dat ze hun klok erop gelijk kunnen zetten. Dat geldt echter lang niet voor iedereen. Sommige vrouwen menstrueren om de paar weken, anderen slechts enkele keren per jaar. Maar wanneer is er eigenlijk sprake van een afwijkend menstruatiepatroon? 

Het verloop van de menstruatiecyclus

Je menstruatiecyclus is te verdelen in vier fasen: de follikelrijping, de ovulatie, de luteale fase en de menstruatie. Aan het begin van je cyclus wordt in de hypofyse, een hormoonklier in de hersenen, het follikelstimulerende hormoon (FSH) afgegeven. Follikels zijn met vloeistof gevulde blaasjes die elk een onrijpe eicel bevatten. Het FSH stimuleert de follikels te ontwikkelen. Door de toename van FSH begint gewoonlijk één eicel te rijpen. De follikels maken op hun beurt het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen aan. Door de toename van oestrogeen gaat de baarmoeder zich voorbereiden op een eventuele innesteling van de eicel door de binnenwand van je baarmoeder te verdikken. Als uiteindelijk een bepaald niveau oestrogeen is bereikt, zorgt dit voor een sterke stijging van het luteïniserend hormoon (LH-piek). De LH-piek geeft je lichaam het signaal voor de eisprong. Direct na de ovulatie begint de follikel het hormoon progesteron aan te maken. Het hormoon progesteron stimuleert de verdere ontwikkeling van de baarmoederwand, zodat een eventuele bevruchte eicel zich erin kan nestelen. Ook remt progesteron LH en FSH, om te voorkomen dat er nieuwe eicellen gaan rijpen. Wanneer de eicel wordt bevrucht, blijft het progesteron-gehalte hoog. Als de eicel niet bevrucht is, wordt het slijmvlies in je baarmoeder afgebroken en afgevoerd via je vagina. Dit zorgt ervoor dat je ongesteld wordt. Je cyclus begint weer opnieuw.

Wat is een normale duur van je cyclus?

De menstruatiecyclus wordt berekend vanaf de eerste dag van de menstruatie tot aan de eerste dag van de volgende menstruatie. De duur is echter niet hetzelfde bij iedere vrouw. De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 21 tot 35 dagen en de menstruatie zelf duurt ongeveer twee tot zeven dagen. Die hoeft niet altijd volkomen regelmatig verlopen, een afwijking van een paar dagen is normaal.

Menstruatie: klachten en symptomen

Het bloedverlies is het meest hevig in de eerste twee dagen van de menstruatie en kan gepaard gaan met klachten. De ernst van deze klachten verschilt. Er zijn drie soorten menstruatiepijnen te onderscheiden:

1. In de laatste week voor de kunnen premenstruele pijnklachten (PMS) ontstaan door de sterkte wisseling in de hormonen. Behalve buikpijn kunnen ook klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en misselijkheid optreden. Ook kunnen de borsten wat opzwellen en gevoelig zijn en je wat aankomen in gewicht als gevolg van het vasthouden van vocht. Deze klachten verdwijnen tijdens of na de menstruatie.

2. Pijn tijdens de menstruatie wordt vaak veroorzaakt door kramp in het spierweefsel van de baarmoeder. De spieraantrekkingen ontstaan om de baarmoeder te ontdoen van de verdikte laag weefsel wat kan zorgen voor pijn in de rug en onderbuik. Deze klachten kunnen gepaard gaan met hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree, duizeligheid of vermoeidheid.

3. Ovulatiepijn is de pijn die optreedt vlak voor en op het tijdstip waarop de eisprong plaatsvindt. Dit is bijna altijd 14 dagen voor de menstruatie, of je nou een korte of een lange cyclus hebt. De klachten zijn o.a. pijn in de onderbuik, opgezwollen gevoel, licht bloedverlies, hoofdpijn en het vasthouden van vocht.

Afwijkende menstruatiepatronen

Afwijkende menstruatiepatronen komen regelmatig voor. Meestal is er dan sprake van een menstruatie die uitblijft, zelden of juist zeer vaak optreedt, zeer licht is of juist gepaard gaat met hevig bloedverlies. Een ander afwijkend patroon is bloedverlies tussen de menstruaties in. Een afwijkend menstruatiepatroon is niet altijd reden tot zorg, want de oorzaak kan ook een natuurlijk proces zijn. Zo is een uitblijvende menstruatie een natuurlijk verschijnsel in geval van zwangerschap, borstvoeding of de overgang.Echter kunnen afwijkende menstruatiepatronen ook het gevolg zijn van stoornissen van de vrouwelijke geslachtsorganen, zoals afwijkingen van de eierstokken, vleesbomen, endometriose of poliepen in de baarmoeder. Baarmoederkanker of baarmoederhalskanker kan ook leiden tot afwijkend bloedverlies. Stoornissen van de hormoonhuishouding, als gevolg van ernstig overgewicht, ernstig ondergewicht door anorexia en/of extreme sportbeoefening, kunnen ook leiden tot een afwijkend menstruatiepatroon.

PCOS als oorzaak

PCOS (oftewel Polycysteus Ovarium Syndroom) komt voor bij 5 tot 15% van de vrouwen en kan ook de oorzaak zijn van een afwijkend menstruatiepatroon. PCOS betekent dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in je eierstok(ken) aanwezig zijn, als gevolg van een disbalans in de vrouwelijke geslachtshormonen. Door deze hormonale disbalansen wordt de rijping van de follikels verstoord waardoor er meerdere, kleine vochtblaasjes in één of beide eierstokken ontstaan. Het gevolg hiervan is dat de eisprong vaak uitblijft waardoor de menstruatie onregelmatig wordt of zelfs helemaal wegblijft. Als de menstruatie erg lang duurt of zeer heftig is, of als de cyclus langer dan 42 dagen duurt is het verstandig je huisarts te raadplegen om bepaalde medische aandoeningen uit te sluiten. Daarnaast is het altijd waardevol om je leefstijl onder de loep te nemen, eventueel met behulp van een therapeut/specialist. Je hormoonhuishouding wordt namelijk beïnvloed door verschillende factoren: voeding, stress, ontspanning, slaap, beweging en toxiciteit. Door stap voor stap aanpassingen te maken in jouw voeding en leefstijl kan jij jouw hormonen positief beïnvloeden. Weet dat alle kleine stappen bij elkaar uiteindelijk een reuzensprong vormen. Iedere persoon is uniek, ieder lichaam reageert anders, waardoor er voor iedereen ook net een ander advies geldt. Jouw klachtenbeeld en jouw hormoonwaarden geven meer inzicht over je hormoonhuishouding en eventuele hormonale disbalansen. Het is ook mogelijk om je hormoonwaarden te laten bepalen a.d.h.v. speeksel. Dit kan via je natuurarts/therapeut of stuur een mail naar info@karlijnhoebe.nl.

Persoonlijk advies

Vermoed jij een disbalans in jouw hormonen? Als orthomoleculair therapeut adviseer en coach ik vrouwen met als doel de (hormonale) disbalans(en) in het lichaam weer in balans te krijgen. Aan de hand van een anamnese, hormoonanalyse en eventueel aanvullend laboratoriumonderzoek stel ik een adviesplan op en begeleid ik vrouwen bij het integreren van deze adviezen in hun leven om niet alleen resultaat te bereiken maar ook te behouden.

Zou jij willen weten wat ik voor je kan betekenen? neem dan persoonlijk contact met mij op via: 06 – 20182428 of info@karlijnhoebe.nl

Zet nu de eerste stap naar meer balans en gezondheid in je leven!

Vul hieronder je naam & e-mailadres in en ontvang mijn gezonde boodschappenlijst.

Met mijn inschrijving geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top