Een opgeblazen buik? 8 tips om dit te voorkomen of te verminderen

Veel mensen, en met name vrouwen, hebben regelmatig last van een opgeblazen buik. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Maar wat de reden ook is, een opgeblazen buik kan flink in de weg zitten. Vooral als je er elke dag mee te maken hebt. Gelukkig hoef je je hier niet bij neer te leggen. Wellicht helpen onderstaande tips om deze klacht te verminderen of te voorkomen.

1) Zorg voor probiotica

Wanneer je regelmatig last hebt van een opgeblazen buik is de kans groot dat er sprake is van een disbalans in jouw darmflora. Te veel slechte bacteriën in je darmen zorgen ervoor dat het verteringsproces wordt verstoord. Probioticazijn gezonde bacteriën die kunnen helpen om de samenstelling van je darmflora te optimaliseren. Een evenwichtige flora helpt om voedsel af te breken en voorkomt gasvorming – en dus die opgezette buik. Het dagelijks nemen van een probiotica supplement is een goede manier om de gezondheid van je darmen te ondersteunen, maar je kan ook zorgen dat je voldoende probiotica-houdende producten eet. Denk hierbij aan zuurkool, kimchi en kefir.

2) Vermijd voeding waar je intolerant voor bent

Voedselintolerantie(s) kunnen ook een oorzaak zijn. Gevoeligheid voor voedingsmiddelen als gluten en lactose komt vaak voor, maar veel mensen zijn zich er niet van bewust. Regelmatig last van een opgeblazen buik is een duidelijk symptoom voor een voedselintolerantie. Je lichaam is niet goed in staat om bepaalde voedingsmiddelen te verwerken en doordat de vertering niet goed verloopt komen er allerlei gassen vrij. Ook kan het zorgen voor ontstekingsreacties in het darmvlies. Wat weer tot ernstige klachten kan leiden zoals PDS, een lekkende darm of een candida overgroei. Wanneer er bij jou sprake is van een intolerantie reageer je daar tussen 2-3 uur tot 2-3 dagen op na het eten van de betreffende voeding. Dit maakt het lastig achterhalen welke voeding precies de boosdoener is. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om een voedselintolerantietest te laten doen.

3) Eet ondersteunende voeding

Behalve bepaalde voeding te vermijden, kun je je spijsvertering ook een handje helpen met voeding die de vertering ondersteunt. Kamille(thee) werkt licht ontstekingsremmend, ontsmettend en heeft daarnaast een ontspannend effect op maag en darmen. Pepermunt(thee) schijnt de spanning van het gladde spierweefsel van de darmen te verminderen waardoor gasvorming en een opgezwollen gevoel verminderd worden. Ook venkel(thee) zorgt ervoor dat de darmen ontspannen en dat de gassen makkelijk doorgelaten kunnen worden.

4) Pas op met galactanen

Galactanen – ook wel galacto-oligosachariden (GOS) – komen meestal in de vorm van raffinose en stachyose voor in voedsel. Ze zitten in peulvruchten zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. Sommige mensen hebben een tekort aan een bepaald enzym in de dunne darm dat nodig is om deze stoffen af te breken, waardoor ze als ware als voedingsbodem dienen voor ‘’slechte’’ bacteriën. Met gevolg dat je lichaam vele gassen produceert, wat dus weer leidt tot een opgeblazen gevoel. Als je hier last van hebt, kijk dan eens of het helpt om minder van deze producten te eten.

5) Kauw goed

Je spijsvertering verbetert enorm door goed te kauwen. Niet alleen geniet je meer van je eten, het voedsel wordt ook makkelijker afgebroken en je voorkomt gasvorming. Als bonus krijg je door goed te kauwen ook eerder het signaal van je lichaam dat je vol zit. En draagt het daardoor indirect bij aan gewichtscontrole.

6) Beperk de inname van zoetstoffen

Fructose is een natuurlijke suiker die voorkomt in producten als honing en fruit. Ook wordt het gebruikt als zoetstof in bewerkte voedingsmiddelen. Onderzoeken laten zien dat fructose niet zo goed is voor het lichaam: het is voor veel mensen moeilijk te verteren en kan daardoor zorgen voor een opgeblazen gevoel. Hetzelfde geldt voor de kunstmatige zoetstof sorbitol. Probeer de inname van deze zoetstoffen te beperken.

7) Verhelp constipatie

Wanneer het langer duurt dan 18 tot 72 uur duurt voordat voedsel je lichaam weer verlaat, is er bij jou waarschijnlijk sprake van constipatie. De ontlasting is droog en hard geworden omdat er te veel water is geabsorbeerd met een opgeblazen gevoel tot gevolg. Constipatie kan ontstaan door veranderingen in je voedingspatroon, te weinig drinken, emotionele stress, ijzersupplementen of door eerder overmatig gebruik van laxeermiddelen. Ook kan het een gevolg zijn van een hormonale disbalans of het negeren van de drang om naar de wc te moeten. De oorzaak achterhalen is dus van belang, maar zorg in ieder geval dat je voldoende water drinkt en vezels binnenkrijgt vanuit bijvoorbeeld groente, lijnzaad en havermout. Wat ook kan helpen is voldoende beweging.

8) Vermijd (chronische) stress

De laatste tip is voor velen gelijk ook de lastigste. Vermijd langdurige stress. Stress zorgt ervoor dat je bijnieren de stresshormonen cortisol aanmaken en die hebben allerlei negatieve effecten op je spijsvertering. Er zijn talloze stressfactoren. Zorg dat je er achter komt wat bij jou de grote veroorzakers van stress zijn en kijk of je deze kan elimineren. Als je geen invloed hebt op deze factoren, kijk dan wat hetgeen is wat je hierin kan accepteren. Ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen helpen om de hoeveelheid cortisol in jouw lichaam omlaag te brengen.

Advies op maat

Hierboven staan een aantal algemene adviezen die je kunt gaan opvolgen wanneer jij last hebt van darmklachten. Ieder persoon is echter uniek en ieder lichaam reageert anders. Ik vertel mijn cliënten dat we altijd eerst de oorzaak dienen aan te pakken, anders blijft het dweilen met de kraan open. Als orthomoleculair therapeut help ik vrouwen met PMS de hormonen in het lichaam weer in balans te krijgen. Aan de hand van een anamnese, hormoonanalyse en eventueel aanvullend laboratoriumonderzoek stel ik een adviesplan op en begeleid ik vrouwen bij het integreren van deze adviezen in hun leven.

Zou jij willen weten wat ik voor je kan betekenen? neem dan persoonlijk contact met mij op via: 06 – 20182428 of info@karlijnhoebe.nl

Zet nu de eerste stap naar meer balans en gezondheid in je leven!

Vul hieronder je naam & e-mailadres in en ontvang mijn gezonde boodschappenlijst.

Met mijn inschrijving geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top