Speculaas Pompoen Cake

O kom er eens kijken…

Sinterklaas is in het land en dan kunnen we uiteraard niet om alle speculaas en pepernoten heen! Heerlijk al die lekkernijen, maar persoonlijk word ik iets minder blij van alle suikers die erin zitten. Daarom ben ik aan de ”bak” gegaan en heb ik deze speculaas pompoen cake gemaakt. De cake heeft een krokante korst en is van binnen heerlijk smeuïg. Ik zou je zeker adviseren om deze verantwoorde traktatie voor 5 december op je lijstje te zetten!

Wat heb je nodig?

  • 400 gram pompoen – (L-tryptofaan bevordert een goede nachtrust)
  • 250 gram bruine rijstmeel – glutenvrij! – (vezels voor een goede spijsvertering)
  • 4 eieren – (eiwitten voor spieropbouw en langer verzadigd gevoel)
  • 2 grote el kokosolie – (antibacterieel en ontstekingsremmend)
  • 4 el honing – (antibacterieel en ontstekingsremmend)
  • 3 el speculaaskruiden – (bevat ontstekingsremmende kruiden als kruidnagel en gember)
  • snufje himalaya of zeezout – (bomvol belangrijke mineralen)
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder – (natuurlijke bakpoeder)
  • 100 gram blanke amandelen (vitamine E voor een mooie huid)
  • optioneel voor de zoetekauw: 25 gram kokosbloesemsuiker

Hoe ga je te werk?

  1. Verwarm de over voor op 170 °C. Snijd de pompoen doormidden, verwijder de zaden en hak het vruchtvlees in grove stukken (met schil). Weeg nu 400 gram pompoen af en kook of stoom deze voor ongeveer 10 minuten gaar in ruim water.
  2. Giet de pompoen af en laat deze goed uitstomen. Pureer of mix deze vervolgens samen met de kokosolie, eieren en honing tot een glad geheel.
  3. Voeg hierna het rijstmeel, speculaaskruiden, zout en bakpoeder (en evt. kokosbloesemsuiker) toe en mix alles goed door.
  4. Hak vervolgens de amandelen grof en schep de helft hiervan door het cakebeslag. Doe het beslag in een ingevette cakevorm en besprenkel met de andere helft van de amandelen.
  5. Bak de cake voor ongeveer 50-55 minuten in de oven. Hij is klaar wanneer een satéprikker er schoon weer uitkomt. Laat de cake hierna eerst even goed afkoelen en snijd vervolgens een lekkere plak voor jezelf af!

Vol verwachting klopt mijn hart! Laat je me weten wat je ervan vindt? 🙂

TIP: Je kan er voor kiezen om de pompoencake in te vriezen, al is dat bij mij meestal niet nodig 😉 Neem een plakje mee naar je werk, zo heb je een voedzaam en gezond tussendoortje voor tijdens de koffiepauze.

Vind je dit recept leuk? Ik heb een gratis gezonde boodschappenlijst opgesteld die je hieronder gratis kan downloaden. Zo kan je iedere keer als jij boodschappen doet keuzes maken die bijdragen aan jouw gezondheid!

Karlijn Hoebe

ORTHOMOLECULAIR THERAPEUT & TRANSFORMATIE COACH ☆ Begeleidt en inspireert vrouwen om fysiek, mentaal en emotioneel in balans te komen