Vleesbomen – ook wel baarmoedermyomen genoemd – zijn goedaardige knobbels in de spierwand van de baarmoeder. Sommige groeien snel tot de grootte van een sinaasappel, of zelfs een meloen, en vullen de gehele baarmoeder. Andere blijven zo klein als een erwt. Vleesbomen komen voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het is niet helemaal duidelijk waardoor vleesbomen ontstaan, maar het lijkt erop dat een hoog oestrogeengehalte het ontwikkelen en de groei ervan stimuleert. Zo lang vleesbomen (nog) klein zijn, veroorzaken ze meestal geen problemen. Als ze groter groeien kunnen ze echter leiden tot verschillende menstruatieklachten, zoals hevige bloedingen en pijn tijdens de menstruatie en tussentijds of onregelmatig bloedverlies. Daarnaast zijn pijn bij het vrijen, een druk op de blaas, buikpijn of lage rugpijn klachten die door een vleesboom veroorzaakt kunnen worden.
Help! Ik heb een vleesboom, wat nu?
Vleesbomen kunnen operatief verwijderd worden, maar het verwijderen van de hele baarmoeder wordt ook wel toegepast. Alternatieve ingrepen zijn radiologische technieken om de bloedtoevoer naar de vleesboom te blokkeren waardoor deze krimpt, het vernietigen van de vleesboom door ultrasone geluidsgolven of hormoontherapie. Echter kleven er aan al deze ingrepen ook nadelen. Wellicht dat je het wat vreemd vindt klinken, maar met je voeding kan je ervoor zorgen dat je vleesbomen verkleinen en soms zelfs verdwijnen. Dit komt omdat voeding van invloed is op je hormonen en dus ook op de hoogte van de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam.
Oestrogeendominantie: hoe ontstaat het?
Een teveel aan oestrogeen wordt ook oestrogeendominantie genoemd. De belangrijkste oorzaak van een relatief te veel aan oestrogeen is het binnenkrijgen van xeno-oestrogenen vanuit je omgeving, waaronder ook je voeding. Deze xeno-oestrogenen (ook wel pseudo of nep-hormonen genoemd) zijn stoffen in het milieu met een sterke oestrogeenachtige werking. Ze kunnen moeilijk door je lever worden afgebroken en bij een overmaat krijgt je lichaam te maken met een oestrogeenoverschot. Vanuit je voeding kan je deze xeno-oestrogenen binnenkrijgen door bewerkte voeding en niet biologisch-vlees. Dit heeft te maken met het gebruik van hormoonverstoorders (antibiotica) bij vlees uit de bio-industrie. Daarnaast vindt je xeno-oestrogenen bijvoorbeeld in bepaalde cosmetica, plastic producten die BPA bevatten, schoonmaakmiddelen, pesticiden en medicijnen. Probeer het gebruik van deze producten dus zoveel mogelijk te vermijden of vervang ze waar mogelijk voor natuurlijke middelen. Als je lichaam een overschot aan oestrogenen niet goed kan afvoeren, dan blijven deze in het lichaam circuleren. Goed zorgen voor je darmen en lever is daarom van belang, want deze organen zorgen samen voor een goede afvoer van oestrogeen. Gelukkig kan je dit proces met de juiste voeding ondersteunen.
Voedingsadvies en de juiste supplementen
1. Eet veel groene groenten en kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool, radijsjes en rucola. Ze helpen je lever bij het uitscheiden van oestrogenen.
2. Eet regelmatig fyto-oestrogenen zoals lijnzaad, gefermenteerde soja, of peulvruchten. Deze plantaardige oestrogenen kunnen helpen bij het in balans houden van de hoeveelheid oestrogeen.
3. Curcumine, de gele pigmentstof in kurkuma, zou volgens onderzoek effectief kunnen zijn tegen niet alleen kanker maar ook tegen vleesbomen.
4. Gebruik chlorella en/of spirulina ter ondersteuning van je lever. Deze algen helpen je lever te ontgiften van hormoonverstoorders en zware metalen.
5. Het extract EGCG uit groene thee blijkt ook de groei van vleesbomen in je baarmoeder te kunnen verminderen.
6. Vitamine D blijkt de groei van menselijke myoomcellen te kunnen remmen met 47%. Vitamine D krijg je echter maar in hele kleine hoeveelheden binnen vanuit je voeding. Je lichaam maakt zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht, maar wanneer je in Nederland woont is er sprake van een tekort. Vandaar dat ik adviseer vitamine D3 te suppleren.
Wat kun je nog meer doen?
Hierbij nog enkele andere tips om een teveel aan oestrogenen te vermijden.
1. Zorg voor dagelijks 30 minuten beweging, bovenop je normale activiteiten. Door middel van bewegen en zuurstof voer je afvalstoffen makkelijker af én komen je hormonen in balans.
2. Drink minimaal twee liter water per dag.
3. Kies bij voorkeur voor producten uit glas in plaats van blik of pakken. Drink liever geen water uit plastic flessen.
4. Verwarm niets in de magnetron, maar zeker niet in een plastic bakje.
5. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke, milieuvriendelijke huishoudelijke producten en cosmetica.
Persoonlijk advies
Het is van belang altijd eerst de oorzaak aan te pakken om een probleem op te lossen, anders blijft het dweilen met de kraan open. Als orthomoleculair therapeut adviseer en coach ik vrouwen met als doel de (hormonale) disbalans(en) in het lichaam weer in balans te krijgen. Aan de hand van een anamnese, hormoonanalyse en eventueel aanvullend laboratoriumonderzoek stel ik een adviesplan op en begeleid ik vrouwen bij het integreren van deze adviezen in hun leven.
Zou jij willen weten wat ik voor je kan betekenen? neem dan persoonlijk contact met mij op via: 06 – 20182428 of info@karlijnhoebe.nl