Wat is een voedselintolerantie?

Wanneer je aan een aandoening lijdt die maar niet weg wilt gaan, kan de oorzaak liggen aan een vertraagde IgG-voedselallergie type III. Dit wordt in de volksmond voedselovergevoeligheid of voedselintolerantie genoemd. Typerend voor zo’n overgevoeligheid is dat de symptomen vaak pas een paar uur of zelfs dagen na het innemen van een ”trigger food” optreden. Dit maakt ze heel moeilijk te identificeren. Gelukkig biedt een voedselintolerantietest uitkomst.

HET IMMUUNSYSTEEM

Het grootste immuunsysteem van het lichaam bevindt zich in de darmen. Meer dan 80% van de immunologische afweerreacties vinden hun oorsprong in de darmen. De darmen zijn hierdoor een haast onoverwinnelijke barrière voor bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers en een barrière tegen andere vreemde eiwitten uit voedsel. Voedingsmiddelen hebben een buitengewone tolerantie, maar ze moeten wel goed verteerd worden en door het intacte darmslijmvlies gaan.

Een intacte darmwand is van belang voor de tolerantie van de voedingsmiddelen. Lees hier hoe een beschadigde darmwand kan leiden tot chronische ontstekingen (voedselintolerantie) in de volgende vier stappen.


Stap 1

DARMBESCHADIGING KAN LEIDEN TOT VOEDSELOVERGEVOELIGHEID

Door geneesmiddelen, infecties en bijvoorbeeld stress kan de integriteitOnstaan-igg-voedselallergie-typeIII-lekke-darm
van de darmwand beschadigen en voedingscomponenten glijden dan tussen de darmcellen door.

Voedsel dat correct door de darmcellen gaat wordt geaccepteerd door het immuunsysteem. In tegenstelling tot voedsel dat de darmcellen passeert. Deze voedingsmiddelen zouden dan worden herkend als indringers. Hierop volgt een immuun reactie om de ”indringers” te vernietigen (zie Stap 2).

WAT ZIJN DE MOGELIJKE SYMPTOMEN VAN EEN VOEDSELINTOLERANTIE?

  • Gastro-intestinale aandoeningen zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, misselijkheid, ziekte van Crohn, Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)
  • Hoofdpijn/migraine
  • Obesitas, chronische gewichtsproblemen
  • Atopische huidproblemen zoals bijvoorbeeld psoriasis, eczeem

 


Stap 2

IMMUUNRESPONS VEROORZAAKT ONTSTEKINGEN

Voedsel vormt normaliter geen bedreiging voor het organisme, in tegenstelling tot bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Omdat voedsel niet herkend wordt door het aangeboren immuunsysteem, maar door het adaptieve immuunsysteem.

Het immuunsysteem maakt hierdoor IgG-antistoffen aan die speciaal gevormd zijn om voedsel te herkennen. Deze antistoffen worden ook overgedragen van moeder op kind in het 3e trimester van de zwangerschap.

De IgG-antistoffen vestigen zich aan de voedselproteïnen om zoontwikkeling-igg-voedselallergie-immuuncomplex een immuuncomplex te vormen. In het bloed worden ze circulerende immuuncomplexen genoemd. Het complementsysteem gaat vervolgens over tot de afbraak van deze immuuncomplexen door de immuuncellen (neutrophils). Wanneer deze cellen de complexen afbreken ontstaan er ontstekingsreacties.

Deze ontstekingsreacties kan leiden tot niet-specifieke symptomen (bijv. vermoeidheid) of in specifieke symptomen (bijv. hoofdpijn/migraine). Dit is afhankelijk van waar het immuuncomplex wordt vernietigd (Stap 3 en Stap 4).

 


Stap 3

AFBRAAK VAN DE IMMUUNCOMPLEXEN IN DE BLOEDBAAN KAN RESULTEREN IN ASPECIFIEKE SYMPTOMEN

Als het immuunsysteem de complexen in de bloedbaan afbreekdevelopment igg food allergy_3_without tissue damaget, is het mogelijk dat u geen specifieke symptomen ervaart.

Aspecifieke symptomen kunnen zijn; vermoeidheid en het vasthouden van vocht. Dit kan leiden tot een onverklaarbaar verschil in lichaamsgewicht. Op lange termijn kunnen er symptomen ontwikkelen zoals hoge bloeddruk of stoornissen in het metabolisme.

In stap 4 wordt uitgelegd hoe de afbraak van de immuuncomplexen kan leiden tot specifieke symptomen.

 

 


Stap 4

PLAATSELIJKE AFBRAAK KAN LEIDEN TOT SPECIFIEKE SYMPTOMEN

Indien de immuuncomplex gehecht is aan weefsel wordt het ook afgebroken, maar (naastgelegen) weefsel raakt hierdoor ook beschadigd.ontwikkeling-voedselallergie-met-weefsel-schade Dit kan leiden tot specifieke symptomen zoals migraine en prikkelbare darm syndroom (PDS).

Indien een voedingsmiddel die een immuuncomplex veroorzaakt regelmatig wordt gegeten dan kan de ontstekingsreactie chronisch worden. De klachten /symptomen ontstaan niet direct. Het kan zelfs een paar maanden duren voordat een symptoom duidelijk wordt. Vaak begint deze geleidelijk, maar naarmate de tijd vordert nemen de klachten toe.

 

 


Een voedselintolerantietest is geschikt voor jou als je denkt mogelijk overgevoelig te zijn voor bepaalde soorten voeding, of als je wilt weten of je voedselintoleranties hebt zonder dat je klachten ervaart. Kijk hier voor meer informatie over de voedselintolerantietest.

Bron: https://www.prohealth.nl/wat-is-een-voedselintolerantie/

Zet nu de eerste stap naar meer balans en gezondheid in je leven!

Vul hieronder je naam & e-mailadres in en ontvang mijn gezonde boodschappenlijst.

Met mijn inschrijving geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar top