Xeno-oestrogenen worden ook wel pseudo of nep-hormonen genoemd. Het zijn stoffen in het milieu – afkomstig uit de petrochemische industrie – met een sterke oestrogeen-achtige werking. Ze kunnen moeilijk door je lever worden afgebroken en bij een overmaat krijgt je lichaam te maken met een oestrogeenoverschot. Overtollige oestrogenen stapelen zich vervolgens op je vetweefsels (borsten, hersenen), voortplantingsorganen en lever waardoor deze hun functies niet meer naar behoren kunnen uitoefenen. Met alle gevolgen van dien. Veel van onze huidige hormonale klachten zijn het gevolg van ‘oestrogeendominantie’.
Een teveel aan xeno-oestrogenen leidt tot oestrogeendominantie
Voor een goede fysieke en mentale gezondheid is de juiste hormoonbalans erg belangrijk. Deze balans is moeilijk te handhaven bij zoveel xeno-oestrogenen die ons lichaam uit balans brengen. De belangrijkste balans die wordt verstoord in ons lichaam is oestrogeen ten opzichte van progesteron. Als er sprake is van teveel oestrogeen ten opzichte van progesteron spreken we van oestrogeendominantie.
Gevolgen van oestrogeendominantie
Oestrogeen heeft een celdelende werking in je lichaam. Zo zorgen oestrogenen voor de groei van je borsten en heupen tijdens de puberteit. Maar als er sprake is van oestrogeendominantie kunnen er tal van klachten ontstaan. De belangrijkste en meest voorkomende klachten zijn: vermoeidheid, vocht vasthouden, PCOS, PMS, slapeloosheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, haarverlies, opgeblazen gevoel, depressie, endometriose, vleesbomen, slecht functionerende schildklier, laag libido, borstkanker, borstcysten, fibromyalgie en baarmoederkanker.
Bekende xeno-oestogenen en waar ze in voor komen
- Pesticiden, herbiciden, dioxine (vet van niet biologische zuivel vlees en vis), PCB’s (verf en lijm).
- Ftalaten in plastic, dit zijn de zogeheten ‘weekmakers’. De stoffen uit plastic die in verband worden gebracht met ontregeling van onze hormonen zijn: alkylphenolen, bisphenolen zoals bisphenol-A (BPA.
- Parabenen worden veel gebruikt als conserveermiddel. Ze zijn vooral effectief tegen schimmels, maar ook tegen veel bacteriën. Deze stof komt ook voor in cosmeticaproducten als shampoo, handcrème, massageolie, zonnecrème, lippenbalsem, douchegel, schoonmaakmiddelen en vloeibare wasmiddelen.
- Zware metalen als kwik, lood, cadmium, chloor, broom. HFCS ofwel glucose-fructose siroop, wat tegenwoordig gebruikt wordt als vervanger van ‘gewone suiker’, kan heel veel kwik bevatten.
- Siliconen, verwerkt in allerlei huishoudelijke artikelen, cosmetica maar ook in implantaten. Lekkende implantaten kunnen voor xeno-oestrogenen zorgen.
- Synthetische hormonen, zoals de hormonen uit de anticonceptiepil.
Deze lijst is absoluut niet volledig, maar geeft wel globaal weer hoe vaak je xeno-oestrogenen tegen kunt komen in het dagelijks leven!
Wat kun je zelf doen tegen xeno-oestrogenen?
Het is niet mogelijk om xeno-oestrogenen volledig te vermijden. Toch kunnen onderstaande keuzes je helpen om er minder van binnen te krijgen:
- Kies zoveel mogelijk voor biologische en natuurlijke voeding. Eet mager vlees/magere vis en minder vetrijke dierlijke producten zodat je minder dioxines binnenkrijgt. Ook bij dieren slaat de overmaat aan xeno-oestrogenen zich voornamelijk op in vet en dat eet jij dus weer via je voeding.
- Als je niet voor biologische groenten/fruit kiest, was of schil alles dan goed. Met name appels hebben een hoge belasting wat betreft residuen.
- Bewaar zo weinig mogelijk van je voeding in plastic, maar kies liever voor RVS, glas aardewerk etc. Laat je eten in ieder geval goed afkoelen als je het in plastic bewaart.
- Warm je eten en drinken nooit op in plastic. Drink ook geen hete koffie of thee uit plastic bekertjes.
- Gebruik natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten. Of het nu om haarverf, bodylotion, deodorant of shampoo gaat. Er zijn steeds meer natuurlijke/biologische en ook nog eens betaalbare alternatieven.
- Gebruik natuurlijke wasmiddelen en schoonmaakmiddelen. Er zijn volop merken zonder een overvloed aan schadelijke stoffen.
- Kies altijd voor voedsel uit glas in plaats van blik. Blik bevat aan de binnenkant een coating die ook BPA (bisphenol A) bevat. Dit geldt overigens ook voor pakken soep, frisdrank etc.
- Gebruik alleen luchtverfrissers en geurkaarsen met uitsluitend natuurlijke aromatische oliën.
- Neem je eigen stoffen tas mee als je boodschappen gaat doen zodat je geen plastic tasje in de winkel hoeft te vragen.
Als je twijfelt of je ook ‘oestrogeendominant’ bent zou je ook een hormoontest kunnen laten doen a.d.h.v. speeksel. Dit kan via je natuurarts/therapeut of stuur anders een mail naar: info@karlijnhoebe.nl. Laat je bovenal niet gek maken. Probeer gewoon te doen wat er voor jou mogelijk is. Alle kleine stappen vormen uiteindelijk bij elkaar een reuzensprong.
Persoonlijk advies
Vermoed jij een disbalans in jouw hormonen? Als orthomoleculair therapeut adviseer en coach ik vrouwen met als doel de (hormonale) disbalans(en) in het lichaam weer in balans te krijgen. Aan de hand van een anamnese, hormoonanalyse en eventueel aanvullend laboratoriumonderzoek stel ik een adviesplan op en begeleid ik vrouwen bij het integreren van deze adviezen in hun leven om niet alleen resultaat te bereiken maar ook te behouden.
Zou jij willen weten wat ik voor je kan betekenen? neem dan persoonlijk contact met mij op via: 06 – 20182428 of info@karlijnhoebe.nl